ale jak ja mam polecać to z tych 4 najlepszy jest Canon 500D, z nim jest więcej możliwości. Jest troche lepszy od 450D.
Porównując Nikona D3000 i Canona 1000D też stawiam na Canoniaka. Nikony mają droższe obiektywy więc w przyszłości wykosztujesz się więcej na dodatki. Z tym obiektywem co jest przy zakupie najczęściej, wiele się nie "nafotografujesz". On jest dobry tylko na sam początek, a jeśli chcesz się zabrać za fotografię profesjonalnie to licz się z zakupem kilku obiektywów.
Aaa i napisz co chcesz "focić". Ludzi? Reporterka? Zwierzątka? Martwą naturę?
Również polecam Canona 450D i do tego obiektyw, to będzie ok 3000 tyś. Ten model ma mocny korpus, a z obiektywem to już w ogóle jest sprzęt naprawdę z wyższej półki. Nie wiem na jakim etapie jesteś w fotografowaniu, ale z tym sprzętem możesz robić już np. dobre reportaże:)
Popytałem trochę, poczytałem opinie i różne porównania i chyba faktycznie zdecyduję się na Canona 450D. Wydaje się dobrym sprzętem, a na początek aparat za 3 tysiaki to chyba i tak nie jest źle ;-) Dzięki!
Chciałabym kupic sobie jakiś dobry, profesjonalny kompakt ... Co radzicie?
Wymagania najpierw podaj.
- ile masz kasy na sam aparat [bez karty, aku, torby etc]
- jaki obiektyw Cię interesuje mniej więcej
- wygląd aparatu - ma się mieścić w dłoni czy być niewiele większy od lustrzanki?
- jeśli ma być duży - obiektyw ma być z manualnym ustawianiem ostrości i zoomu czy nie?
- ma to być stricte kompakt czy może raczej hybryda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum