• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm • Przyjaciele
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

MissIndependent  

Wysłany: 2008-03-21, 17:46   

pysiu24 napisał/a:
"z powodów społecznych"

co to są owe powody 'społeczne' ??

sis  

Zaproszone osoby: 2
Tytuł: zła starowinka

Wysłany: 2008-03-21, 17:53   

MissIndependent napisał/a:
co to są owe powody 'społeczne' ??
Pomyśl przez chwilę, to nie boli - może chodzi o patologię w rodzinie, ciężką sytuację materialną rodziców, wielodzietność?

grlało, matulu

MissIndependent  

Wysłany: 2008-03-21, 17:59   

sis napisał/a:
patologię w rodzinie

hmmm... patologie są różne, natomiast nie wiele z nich powinno być powodem do aborcji :oczami:

sis napisał/a:
ciężką sytuację materialną rodziców, wielodzietność?

antykoncepcja się kłania.

myśleć to powinni ludzie, zanim do łóżka pójdą. to nie boli.

Hustler  

Wysłany: 2008-03-21, 18:02   

Widzę, że niezły beef się tu wywiązał... Jestem mężczyzną i z racji tego, że nigdy rodził nie będę powiem tylko jakie jest moje zdanie na ten temat. Moim zdaniem kobieta powinna mieć prawo wyboru... Przecież urodzenie dziecka i pozostawienie go bez opieki mija się z celem. Każdy chce być kochanym, a dziecko w szczególności. Embrion uzyskuje względną świadomość dopiero w końcowym etapie ciąży tak więc aborcja zaraz po zapłodnieniu nie jest morderstwem bo tego dziecka jeszcze tak faktycznie nie ma...

Hybryda  

Wysłany: 2008-03-21, 18:19   

Hustler:
Czyli gdyby, załóżmy, Twoja kobieta powiedziała Ci w najwcześniejszym stadium jakim się tylko da, że będziecie mieli dziecko to powiedziałbyś "kochanie, ale to jeszcze praktycznie tylko embrion"?

Yacek 

Wysłany: 2008-03-21, 18:28   

Ja uważam, że aborcja powinna być dozwolona, w końcu każdy jest wolny. Według mnie dziecko zanim sie nie narodzi, może zostać usunięte. To trochę smutne, ale czasem takie dziecko przećyje mniej cierpień ;(
Yacek jest alkoholikiem i prowadzi bloga, w którym opisuje swe życie. Wchodząc na stronę http://yppijemywd.blox.pl/ dajesz mu satysfakcje z życia, a klikając na reklamę google po lewej stronie, dajesz mu 25 gr na kajzerkę!

pysiu24  

Wysłany: 2008-03-21, 18:36   

Yacek napisał/a:
w końcu każdy jest wolny

nienarodzone dziecko też jest wolne - i ma prawo żyć

[ Dodano: 2008-03-21, 18:39 ]
MissIndependent napisał/a:
ak powodami 'społecznymi', które mają niby uprawniać do dokonania aborcji, mogą być depresje związane z dokonaniem aborcji?? bardziej chyba chodzi o ciężką sytuację materialną, bla bla bla..

sorry pomyliło mi się :P

Marek00 

Wysłany: 2008-03-21, 22:08   

Yacek napisał/a:
Ja uważam, że aborcja powinna być dozwolona, w końcu każdy jest wolny. Według mnie dziecko zanim sie nie narodzi, może zostać usunięte. To trochę smutne, ale czasem takie dziecko przećyje mniej cierpień ;(

A jakie cierpienia masz na myśli ? I co to jest wolność?

Hybryda  

Wysłany: 2008-03-21, 22:46   

Nie oceniam Cię, ani nie napisałam, że wyrzekłbyś się własnego dziecka.
Moim zdaniem ważniejszym prawem od prawa decyzji i tym podobnych jest prawo do życia, bo od niego się wszystko zaczyna.

apawel  

Wysłany: 2008-03-22, 16:28   
   Polecający: google it!

na podstawie The Times

Czlonkowie brytyjskiego parlamentu zaproponowali zlagodzenie obecnie obowiazujacego prawa

1. nie beda juz potrzebne podpisy 2 lekarzy aby kobieta mogla poddac sie zabiegowi usuniecia ciazy

2. jezeli kobieta moze sobie pozwolic na prywatna opieke medyczna to zabieg bedzie mogl byc wykonany w domu a nie w szpitalu albo klinice

3. do 12 tygodnia ciazy zabieg bedzie mogl byc wykonywany przez pielegniarki a nie jak dotychczasowo przez lekarzy

pysiu24
Cytat:
W najbliższym czasie w parlamencie Wielkiej Brytanii odbędzie się głosowanie nad propozycją obniżenia wieku dziecka poczętego, które w świetle prawa można zabić "z powodów społecznych", z 24 do 20 tygodni.

ten tekst to troche taka koscielna propaganda
"z powodów społecznych"? a moze tak dla scislosci to na podstawie opinii Royal Colaboration, ktora jest przeciwna obnizeniu tzw. wieku dziecka poczetego:

“Most babies born at 22 weeks do not survive. If they do, they are likely to have severe abnormalities. Most at 23 weeks will not survive”
Ostatnio zmieniony przez apawel 2008-03-22, 20:22, w całości zmieniany 3 razy  

Zombwbij  

Wysłany: 2008-03-26, 18:05   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

cotopaxi napisał/a:
wez pod uwage to, ze pytanie 'czy jestes za aborcja?' istnieja dwie mozliwe odpowiedzi. bo nawet jesli jestes za aborcja 'tylko w niektorych wypadkach' to znaczy ZE JESTES ZA ABORCJA.
Weź pod uwagę też to, że można być wobec sprawy obojętnym.

cotopaxi napisał/a:
najczesciej kobieta, ktora nie umie myslec przed stosunkiem, nad podjeciem decyzji o aborcji tez nie mysli. a jesli wydaje jej sie ze mysli, to nie mysli. poprostu zle jej sie wydaje.
Czy więc odebrać jej prawo do stanowienia o sobie?

Karczoch napisał/a:
sama po aborcji nawet, jeżeli moje życie miałoby być zagrożone, miałabym okropne wyrzuty sumienia.
Dlaczego?

Cytat:
gdyby, załóżmy, Twoja kobieta powiedziała Ci w najwcześniejszym stadium jakim się tylko da, że będziecie mieli dziecko to powiedziałbyś "kochanie, ale to jeszcze praktycznie tylko embrion"?
Oczywiście.

Lubię internet, bo w internecie prawie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

Hybryda  

Wysłany: 2008-03-26, 18:14   

Zombwbij
"Czy więc odebrać jej prawo do stanowienia o sobie?"

Czy więc odebrać dziecku prawo do stanowienia o sobie w przyszłości? Do narodzin?

Zombwbij  

Wysłany: 2008-03-26, 18:34   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

Hybryda napisał/a:
Czy więc odebrać dziecku prawo do stanowienia o sobie w przyszłości?
Czy już je ma? Czy jest już dzieckiem? Czy to jednak ciągle jedynie ciało?

Lubię internet, bo w internecie prawie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

cotopaxi  

Wysłany: 2008-03-26, 18:38   

Cytat:
cotopaxi napisał/a:
najczesciej kobieta, ktora nie umie myslec przed stosunkiem, nad podjeciem decyzji o aborcji tez nie mysli. a jesli wydaje jej sie ze mysli, to nie mysli. poprostu zle jej sie wydaje.

gdyby wszystkim ludziom w tym momencie dac prawo do stanowienia o sobie (kiedy czesc z nich siedzi w wiezieniu,w psychiatryku i tak dalej) nie wszyscy wyszlibysmy z tego calo. uwazam, ze kobieta ktora jest w stanie stanowic o sobie do tego stopnia by decydowac sie na wspolzycie, wziawszy pod uwage wszelkie tego konsekwencje, musi podjac odpowiedzialnosc jaka na nia spadnie, kiedy okaze sie ze niezbyt dobrze sie jednak orientowala o co chodzi z tym seksem :zdziwko:

Cytat:
Weź pod uwagę też to, że można być wobec sprawy obojętnym.

naturalnie ze mozna o aborcji wogole nie myslec i sie nad nie zastanawiac, ale pisalam o sytuacji kiedy komus wydawalo sie ze stoi po srodku bo 'generalnie jest przeciw ale w niektorych przypadkach to za'. co w ogolnym rozrachunku daje ZA

Go forth on your path, as it exists only through your walking.

MissIndependent  

Wysłany: 2008-03-26, 21:23   

cotopaxi napisał/a:
pisalam o sytuacji kiedy komus wydawalo sie ze stoi po srodku bo 'generalnie jest przeciw ale w niektorych przypadkach to za'. co w ogolnym rozrachunku daje ZA

dla Ciebie chyba świat rysuje się w czarno-białych barwach.... bo ja w sumie jestem przeciw aborcji, ściślej przeciw zalegalizowaniu jej w taki sposób, by każda kobieta miała do niej nieograniczony dostęp; z drugiej strony jestem przeciwna jej całkowitemu zakazaniu, bo wtedy będzie to oznaczać, że kobieta, której życie znajdzie się w niebezpieczeństwie z powodu ciąży, nie będzie miała prawa jej przerwać i w efekcie najprawdopodobniej umrze i ona, i nienarodzone dziecko.... czy jeśli zaszłabyś np. w ciążę pozamaciczną, która może się skończyć dla Ciebie bardzo źle, nie uważasz, że miałabyś prawo do przerwania ciąży??

[ Dodano: 2008-03-26, 21:27 ]
Zombwbij napisał/a:
Dlaczego?

dlatego, że odbierasz swojemu dziecku (przyszłemu dziecku, embrionowi czy jak tam chcesz to nazwać) prawo do życia?? :chytry:

Cytat:

1. a czy ona w ogóle umie stanowić o sobie?? bo gdyby umiała to pewnie umiałaby uniknąć tej ciąży... 2. ona nie tylko stanowi o sobie, ale będąc już w ciąży stanowi o życiu (bądź śmierci) drugiej istoty.

Odpowiedz do tematu