Wysłany: 2006-08-23, 21:00 Jezyki obce Polecający: Lewiatan
Jakich jezykow obcych sie uczycie (/uczyliscie)?Jakie opanowaliscie w stopniu, zeby przeczytac normalna ksiazke w tym jezyku? Czy te jezyki wam sie przydaja, czy uczycie sie ich tylko w szkole, z przymusu?
okay...
ja ucze sie niemieckiego (mieszkam w Niemczech, i, wierzcie mi, ten jezyk mi sie przydaje ), francuskiego i angielskiego, w 9. klasie dojdzie mi albo lacina, albo hiszpanski... mam zamiar uczyc sie obu tych jezykow
Przede wszystkim angielski na poziomie mniej więcej FCE (tzn. kończe kurs niedługo ), ale to już standard. Od roku uczę się rosyjskiego jako drugiego języka w LO.
Kręcą mnie bardzo języki skandynawskie. Marzy mi się nauka języka norweskiego, tudzież duńskiego. W ostateczności szwedzkiego, bo takie kursy są bardziej dostępne.
_________________ Kiedy wrócę tu - jeśli wrócę kiedyś,
Kiedy znajdę to, po co szedłem wtedy,
Jeśli zapytacie, to odpowiem Wam:
Żyję, kocham, ufam i prawdę i już znam...
Wysłany: 2006-08-24, 15:33
Polecający: religia tv
ja tam tez cos umiem :
-rosyjski - b.dobrze
-angielski- srednio dobrze , podobno akcent mam dobry ale znam mało słowek
-niemiecki - to juz koszmar , ucze sie 2 lata dopiero , mało wiem , w ogole mnie ten jezyk nie interesuje , ucz sie bo musze ;]
-portugalski - jakies podstawy , kiedys sie uczyłam ale zrezygnowałam , mysle ze moze i bym sie dogadała , musiałabym sobie poprzypominac pare słowek
w sumie pewnie jakbym gdzies wyjechała za granice to bym nie zgineła , przy pomocy tych języków jakos bym sie dogadała z miejscowymi ;]
Czy czytacie ksiazki w jezykach obcych? Ja juz umiem na tyle niemiecki, zeby czytac w tym jezyku ksiazki... wkrotce bede mial angielskojezyczna lekture w szkole
W przyszlosci zamierzam cos robic z jezykami... i z informatyka to polaczyc!
nie używaj skryptu you bo wychodzą cyrki potem!/ loli
zdecydowanie tak a we wakacje szczegolnie tym bardziej ze chce mature z ang rozszerz zdawac
tak wiec jak dotad przez te wakacje przeczytalam "The Little Prince" i " True about Jeanny"
Hmm... swego czasu znałem niemiecki całkiem nieźle, ale w tym roku trochę zaniedbałem i mogę mieć problem ze zrobieniem drugiego certyfikatu. Angielski jakoś tam umiem, francuski to tragedia, piąty rok się tego w szkole uczę i wszystko jak krew w piach ;]. Ha, kiedyś zacząłem się uczyć też arabskiego, ale po kilku miesiącach mi się odechciało i poza paroma zwrotami nie pamiętam nic.
_________________ Gitara jest w porządku Johnie, ale grając na niej nie zarobisz na życie...
Cóż... Z tych wszystkich języków jakich się uczyłam znam tylko angielski w stopniu umożliwiającym czytanie wszystkiego, a w szczególności tekstów dotyczących produkcji jogurtów oraz gadanie na czacie (co też jest przecież czytaniem). Bardzo rzadko mam możliwość mówienia po angielsku, więc jak już mi się zdarzy, to najpierw sobie wyobrażam, że to piszę, a potem "odczytuję". Może niezbyt dobra technika, ale w tych rzadkich momentach się sprawdza.
Angielski dość dobrze umiem i zdecydowanie lubię się go uczyć. Czasem z nudów przysiadam i po prostu uczę się słówek albo jakichś innych cudów. Mam zamiar zdawać rozszerzoną maturę, zobaczymy jak się potoczy, ale jestem dobrej myśli Z niemieckim zdecydowanie gorzej. Kompletnie nie lubię tego języka, ale mam wymagającą nauczycielkę i przez to muszę się uczyć.
_________________ Tonight I'm nothing
It doesn't matter where I've been
Delay of reaction is
The unseen movie of this life.
a Star jakos nie ma glowy za bardzo do jezykow, ale:
angielski- dziala tylko w jedna strone czyli ja wim co oni do mnie mowia ale jaks nie potrafie sie jeszcze z nimi dogadac ^^ no ale mam nadzieje, ze przyszlym roku po wyjezdzie do anglii mi sie to uda ^^
niemiecki- co prawda 5 lat nauki w sredniej ale jakos prawie nic nie weszlo mi do glowy bo wylaczyli mi RTL =.=
wegierski- no nie do konca, ale lapie co czasami do mnie rodzina mowi ^^ (tylko czasami)
japonski- ale tez dziala mniej wiecj w jedna strone ^^ czyli juz mniej wiecej rozumiem wiekszosc ze zwrotow z anime ^^ (piekny jezyk.... tylko poznac krzaczki i bede rzadzic ^^)
Nauczylabys sie najpierw polskiego oO` // Kurczol ;]
Wysłany: 2006-09-01, 12:26
ej! kto skasował mojego posta... oj nie ładnie... tak czy siak.. łacina to piekny język i pomaga w nauce innych jezyków takich jak hiszp., fr. itp. ale jest juz martwy i bezuzyteczny... ale za to jaki szpan zabłysnac jakąs inteligentną frazą w towarzystwie
_________________ "Sialalala zrób mi dobrze w rytmie ska"
SKA RULEZ!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum